300b

2019.12.11 – Koncert Pani Dominiki Dobrosielskiej oraz Pana Piotra Wizy w Szkole Podstawowej nr 82 przy ul. Słowackiego 58/60

Jako akcent kończący naszej działalności w 2019 roku w dniu 11.12.2019roku, Fundacja zorganizowała koncert Pani Dominiki Dobrosielskiej oraz Pana Piotra Wizy w Szkole Podstawowej nr 82 przy ul. Słowackiego 58/60. Wspaniała wokalistka i wspaniała atmosfera.

300A

2019.12.03 – koncert z okazji 40 lecia zespołu Wrzosy który odbył się w Domu Kultury „Na Skarpie” na Osiedlu Piastowskim 104 w Poznaniu.

To już tradycja, że Fundacja "POMOST" wspiera działalność znakomitego, poznańskiego zespołu wokalnego seniorów, czyli „Poznańskie Wrzosy”. Tym razem koncert odbył się 03.12.2019 w Domu Kultury „Na Skarpie” na Osiedlu Piastowskim 104 w Poznaniu.

300

2020.02.25 – „Był kabaret, mimo że bez skeczów” – Wieczór z limerykami w Domu Kultury „Na Skarpie” w Poznaniu

W dniu 25.02.2020 Fundacja "POMOST" wraz z Domem Kultury "Na Skarpie w Poznaniu zorganizowała wspaniałe spotkanie z czołowymi, polskimi twórcami limeryków. Oprócz znakomitego wykładu wygłoszonego przez pana prof. Piotra Michałowskiego na temat historii powstania tej formy literackiej, mistrzowie w tej materii obecni na spotkaniu przedstawili limeryki swojego autorstwa, budząc tym salwy śmiechu szczerze rozbawionej publiczności, która wypełniła salę po brzegi.
Ten wspaniały wieczór literacki odbył się w sali  Domu Kultury "Na Skarpie" SM"Osiedle Młodych" na Osiedlu Piastowskim 104 w Poznaniu.

W wieczorze z limerykami udział wzięli:

Piotr Michałowski (teoria i praktyka limeryku), Piotr Wiza (muzyka do limeryków) oraz Eugeniusz Biały, Henryk Krzyżanowski, Radosław Okulicz-Kozaryn, Andrzej Wilowski (autorzy limeryków).

300

2019.12.18 – Film przedstawiający ” Spotkania z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w 12 szkołach ponadgimnazjalnych Poznania.

film przedstawiający spotkania młodzieży w z Panem Eugeniuszem Śliwińskim w 12 szkołach ponadgimnazjalnych Poznania.
Projekt zrealizowany został przez Fundację Pomocy Socjalnej "POMOST" przy współfinansowaniu z budżetu Miasta Poznania.

!!!A

2019.09.08 – „Wakacje z Historią” FILM nakręcony podczas pobytu w Skorzęcinie młodzieży z ZSZ nr.2 im.J.Korczaka w Poznaniu.

„Wakacje z Historią” Pobyt w Skorzęcinie młodzieży z ZSZ nr.2 im.J.Korczaka w Poznaniu w dniach 25.08 2019 – 30.08.2019.
Projekt zrealizowany przez Fundację „POMOST” przy współfinansowaniu budżetu Miasta Poznań #poznanwspiera

300

2019.11.22 „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w Zespole Szkół Samochodowych im. inż. Tadeusza Tańskiego w Poznaniu.

2019.11.22 „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w Zespole Szkół Samochodowych im. inż. Tadeusza Tańskiego w Poznaniu przy ul. Zamenhofa 142.

Było to bardzo emocjonalne spotkanie. Młodzież obdarzyła Pana Eugeniusza ogromna sympatią, a jego relacje i prelekcja Pani Marii Śliwińskiej wzbudziły ogromne zainteresowanie. Nawet po oficjalnym spotkaniu, na zewnątrz szkoły nie mogli rozstać się z Panem Eugeniuszem zadając ogromną ilość pytań na temat jego przeżyć.

To spotkanie było już ostatnim z cyklu 12 "Spotkań z żywą historią - Panem Eugeniuszem Śliwińskim". Mamy jednak nadzieję na wznowienie tego projektu tak potrzebnego młodym ludziom, którzy mają niesamowitą okazję poznać ją bezpośrednio od uczestnika tych strasznych wydarzeń.

300

2019.11.20 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w Poznańskiej Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej II stopnia.

20.11.2019 – To wyjątkowe „Spotkanie z żywą historią - Panem Eugeniuszem Śliwińskim odbyło się w

Poznańskiej Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej II stopnia im. Mieczysława Karłowicza w Poznaniu przy ul.Solnej 12.

Spotkanie to wywarło niesamowite wrażenie na przyszłych artystach muzykach. Relacje Pana Eugeniusza i jego córki Pani Marii Śliwińskiej zrobiły na nich tak ogromne wrażenie, że poproszono nas tzn. Fundację "POMOST" o ponowne zorganizowanie takiego spotkania dla jeszcze szerszego grona młodzieży. Dziękujemy Dyrekcji szkoły za pomoc w organizacji tak niesamowitego wydarzenia.

300

2019.11.15 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w II Liceum Ogólnokształcącym im. Generałowej Zamoyskiej i Heleny Modrzejewskiej w Poznaniu

15.11.2019 w ramach „Spotkań z żywą historią - panem Eugeniuszem Śliwińskim, Fundacja „POMOST” przy wsparciu miasta Poznania oraz Muzeum Historii Polski w Warszawie zorganizowała kolejne spotkanie Pana Śliwińskiego z młodzieżą. Pan Eugeniusz w okresie II Wojny Światowej był więźniem jednego z najstraszniejszych , niemieckich obozów koncentracyjnych – MAUTHAUSEN-GUSEN.
Tym razem wizyta miała miejsce w II Liceum Ogólnokształcące im. Generałowej Zamoyskiej i Heleny Modrzejewskiej w Poznaniu przy ul.Matejki 8/10 w Poznaniu.
Wspomnienia pana Eugeniusza miały ogromny, wpływ na młodzież. Przejawiało się to podczas indywidualnych rozmów z panem Eugeniuszem.
Taki odbiór naszej inicjatywy niezmiernie nas cieszy. Jesteśmy w trakcie organizowania następnych spotkań z młodzieżą.

Dofinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania  #poznanwspiera

300

2019.11.06 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim w IX Liceum Ogólnokształcącym im. K. Libelta w Poznaniu.

06.11.2019 – Tym razem „Spotkanie z żywą historią - Panem Eugeniuszem Śliwińskim odbyło się w IX Liceum Ogólnokształcącym im. K. Libelta ul. Warzywnej 24 w Poznaniu.
Pozytywne reakcje młodzieży po spotkaniu sprawiły nam wiele radości i satysfakcji upewniając nas o słuszności takich spotkań.