300

2019.10.18 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej 19 w Poznaniu.

18 października 2019 Fundacja ”POMOST” w ramach cyklu „Spotkania z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” byłym więźniem obozu koncentracyjnego Mauthausen – Gusen, wraz z Panem Eugeniuszem i jego córką Marią Śliwińską, odwiedziła Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im .J.J. Śniadeckich przy ul. Warzywnej 19 w Poznaniu.
I tutaj młodzież bardzo pozytywnie, choć z wielkim zaskoczeniem zareagowała na relacje Pana Eugeniusza. Takie właśnie pozytywne reakcje ze strony młodych ludzi inspirują nas do organizacji następnych spotkań z Panem Eugeniuszem Śliwińskim.

300

2019.10.16 – Pan Eugeniusz Śliwiński z wizytą w XX Liceum Ogólnokształcącym w Poznaniu.

16 października 2019 roku Fundacja „POMOST przy wsparciu Miasta Poznania zorganizowała kolejne „ Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim”.
Spotkanie odbyło się w XX Liceum Ogólnokształcącym im. K.I. Gałczyńskiego na Osiedlu Wichrowe Wzgórze 111 w Poznaniu.
Relacja z pobytu Pana Eugeniusza w niemieckim obozie koncentracyjnym Mauthausen – Gusen w czasie II Wojny Światowej jak zwykle wstrząsnęła słuchaczami. Wielu z tych młodych ludzi po raz pierwszy zetknęło się z tą tematyką. Ważne jest więc przedstawianie im realiów
rzeczywistej wojny, a nie wojny z gier komputerowych.
Była to jednocześnie wspaniała lekcja nie tylko historii, ale także patriotyzmu, ponieważ Pan Eugeniusz będąc właśnie w ich wieku, za działalność konspiracyjną w szeregach walczącej ZWZ został zesłany do obozu koncentracyjnego.
Walczył o wolną Polskę! O wyzwolenie jej spod okupacji niemieckiej.
Po spotkaniu odbyło się wspaniałe, kameralne przyjęcie w gronie Pana Dyrektora , Pani Wicedyrektor
oraz nauczycieli. Bardzo dziękujemy.

300

2019.10.15 – Koncert zespołu seniorów „Poznańskie Wrzosy” w domu Kultury „Na Skarpie” w Poznaniu.

Tradycyjnie już Fundacja "POMOST" wspiera działalność znakomitego, poznańskiego zespołu wokalnego seniorów, czyli „Poznańskie Wrzosy”. Tym razem koncert odbył się 15.10.2019 w Domu Kultury „Na Skarpie” na Osiedlu Piastowskim 104 w Poznaniu.
Oczywiście Dom Kultury „Na Skarpie” był współorganizatorem tegoż koncertu.
Świetny repertuar, świetni wykonawcy i świetna ( jak zawsze) atmosfera!
Zespół działa pod batutą znanego poznańskiego aranżera i kompozytora – Piotra Wizy.

300

2019.10.14 – Dzień Nauczyciela. Koncert Dominiki Dobrosielskiej w ZSZ nr.2 w Poznaniu.

14 października 2019 – Fundacja „POMOST”, z okazji Dnia Nauczyciela zorganizowała recital znakomitej poznańskiej wokalistki Dominiki Dobrosielskiej. Tym razem Dominika zaśpiewała przepiękne piosenki francuskie, które spotkały się z gorącym przyjęciem publiczności.
Na fortepianie Dominice akompaniował znany poznański aranżer i kompozytor - Piotr Wiza.
Koncert odbył się w ZSZ nr.2 im. J.Korczaka przy ul. Żniwnej 1 w Poznaniu.

300

2019.10.10 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w XXV Liceum Ogólnokształcącym w Poznaniu.

10.10.2019 – Tym razem „Spotkanie z żywą historią - Panem Eugeniuszem Śliwińskim odbyło się w XXV Liceum Ogólnokształcącym im. Generałowej Jadwigi Zamoyskiej przy ul. Widnej 1 w Poznaniu.
Szok i pozytywne reakcje młodzieży po prelekcji córki Pana Eugeniusza - Marii Śliwińskiej, upewniły Fundację o słuszności takich spotkań, gdyż Pan Eugeniusz jest już jednym z ostatnich, byłych więźniów niemieckiego obozu koncentracyjnego Mauthausen – Gusen. Wspaniałe przyjęcie ze strony dyrekcji i nauczycieli uświetniło to spotkanie.

300

2019.10.09 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w ZSZ nr.6 w Poznaniu

Spotkań z żywą historią-panem Eugeniuszem Śliwińskim - ciąg dalszy.
9 października 2019 roku Pan Eugeniusz odwiedził młodzież w Zespole Szkół Zawodowych Nr 6 – im. Joachima Lelewela przy ul. Działyńskich 4/5 w Poznaniu. I jak zawsze, relacje Pana Eugeniusza z pobytu w czasie II Wojny Światowej w obozie koncentracyjnym Mauthausen – Gusen zrobiły ogromne wrażenie na młodzieży.
Rozmów z Panem Eugeniuszem po spotkaniu nie było końca.

300

2019.10.03 „Spotkanie z żywą historia” w Liceum Ogólnokształcące Sióstr Urszulanek Unii Rzymskiej w Poznaniu.

03.10.2019- Niezwykłe spotkanie! Tym razem Pan Eugeniusz Śliwiński w ramach „Spotkań z żywą historią” odwiedził Liceum Ogólnokształcące Sióstr Urszulanek Unii Rzymskiej przy ul. Niepodległości 43 w Poznaniu. Będąc już jednym z ostatnich już byłych więźniów niemieckiego obozu koncentracyjnego Mauthausen Gusen z pasją opowiada młodzieży o swoich przeżyciach i wydarzeniach z tamtych lat. Początkowy szok przeradza się później w ogromne zainteresowanie młodych ludzi tą tematyką.  Po oficjalnym zakończeniu spotkania Pan Eugeniusz długi czas jeszcze odpowiadał na pytania,  zaskarbiając sobie tym wielką sympatię młodzieży.

Dofinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania #poznanwspiera.

301

2019.10.01 – Następne wydarzenie w ramach „Spotkań z żywą historią- Panem Eugeniuszem Śliwińskim”

01.10.2019 w ramach „Spotkań z żywą historią - panem Eugeniuszem Śliwińskim, Fundacja „POMOST” przy wsparciu miasta Poznania oraz Muzeum Historii Polski w Warszawie zorganizowała kolejne spotkanie Pana Śliwińskiego z młodzieżą. Pan Eugeniusz w okresie II Wojny Światowej był więźniem jednego z najstraszniejszych , niemieckich obozów koncentracyjnych – MAUTHAUSEN-GUSEN.
Tym razem wizyta miała miejsce w Zespole Szkół z Oddziałami Sportowymi nr 1 w Poznaniu, na osiedlu "Pod Lipami" nr.106.
Jak zwykle wspomnienia pana Eugeniusza miały ogromny , emocjonalny wpływ na młodzież. Widać to było w trakcie indywidualnych rozmów z panem Eugeniuszem.
Taki odbiór naszej inicjatywy niezmiernie nas cieszy. Jesteśmy więc w trakcie organizowania następnych spotkań z młodzieżą.

Dofinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania  #poznanwspiera

2019.09.27 – Recital Dominiki Dobrosielskiej

27.09.2019 Fundacja uczestniczyła w koncercie Dominiki Dobrosielskiej pt „Pod Niebem Paryża” zorganizowanego w Klubie 2 Skrzydła Lotnictwa Taktycznego w Poznaniu w ramach współpracy z Klubem. Koncert był wspaniałym przeżyciem artystycznym. Dominika zaprezentowała swoje niezwykłe umiejętności i talent, zachwycając widownię niezwykłymi przeżyciami.

300

2019.09.26 – „Pożegnanie lata”

W dniu 26.09.2019 Fundacja "POMOST" uczestniczyła w „Pożegnaniu Lata” zorganizowanego w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu. Uczniowie , kucharze przygotowali niezwykle wykwintne potrawy, krawcowe zaprezentowały swoje umiejętności, sprzedawcy przedstawili profesjonalna obsługę klienta, cukiernicy uraczyli obecnych wyśmienitymi wypiekami.