300

2019.11.22 „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w Zespole Szkół Samochodowych im. inż. Tadeusza Tańskiego w Poznaniu.

2019.11.22 „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w Zespole Szkół Samochodowych im. inż. Tadeusza Tańskiego w Poznaniu przy ul. Zamenhofa 142.

Było to bardzo emocjonalne spotkanie. Młodzież obdarzyła Pana Eugeniusza ogromna sympatią, a jego relacje i prelekcja Pani Marii Śliwińskiej wzbudziły ogromne zainteresowanie. Nawet po oficjalnym spotkaniu, na zewnątrz szkoły nie mogli rozstać się z Panem Eugeniuszem zadając ogromną ilość pytań na temat jego przeżyć.

To spotkanie było już ostatnim z cyklu 12 "Spotkań z żywą historią - Panem Eugeniuszem Śliwińskim". Mamy jednak nadzieję na wznowienie tego projektu tak potrzebnego młodym ludziom, którzy mają niesamowitą okazję poznać ją bezpośrednio od uczestnika tych strasznych wydarzeń.

300

2019.11.20 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w Poznańskiej Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej II stopnia.

20.11.2019 – To wyjątkowe „Spotkanie z żywą historią - Panem Eugeniuszem Śliwińskim odbyło się w

Poznańskiej Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej II stopnia im. Mieczysława Karłowicza w Poznaniu przy ul.Solnej 12.

Spotkanie to wywarło niesamowite wrażenie na przyszłych artystach muzykach. Relacje Pana Eugeniusza i jego córki Pani Marii Śliwińskiej zrobiły na nich tak ogromne wrażenie, że poproszono nas tzn. Fundację "POMOST" o ponowne zorganizowanie takiego spotkania dla jeszcze szerszego grona młodzieży. Dziękujemy Dyrekcji szkoły za pomoc w organizacji tak niesamowitego wydarzenia.

300

2019.11.15 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w II Liceum Ogólnokształcącym im. Generałowej Zamoyskiej i Heleny Modrzejewskiej w Poznaniu

15.11.2019 w ramach „Spotkań z żywą historią - panem Eugeniuszem Śliwińskim, Fundacja „POMOST” przy wsparciu miasta Poznania oraz Muzeum Historii Polski w Warszawie zorganizowała kolejne spotkanie Pana Śliwińskiego z młodzieżą. Pan Eugeniusz w okresie II Wojny Światowej był więźniem jednego z najstraszniejszych , niemieckich obozów koncentracyjnych – MAUTHAUSEN-GUSEN.
Tym razem wizyta miała miejsce w II Liceum Ogólnokształcące im. Generałowej Zamoyskiej i Heleny Modrzejewskiej w Poznaniu przy ul.Matejki 8/10 w Poznaniu.
Wspomnienia pana Eugeniusza miały ogromny, wpływ na młodzież. Przejawiało się to podczas indywidualnych rozmów z panem Eugeniuszem.
Taki odbiór naszej inicjatywy niezmiernie nas cieszy. Jesteśmy w trakcie organizowania następnych spotkań z młodzieżą.

Dofinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania  #poznanwspiera

300

2019.11.06 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim w IX Liceum Ogólnokształcącym im. K. Libelta w Poznaniu.

06.11.2019 – Tym razem „Spotkanie z żywą historią - Panem Eugeniuszem Śliwińskim odbyło się w IX Liceum Ogólnokształcącym im. K. Libelta ul. Warzywnej 24 w Poznaniu.
Pozytywne reakcje młodzieży po spotkaniu sprawiły nam wiele radości i satysfakcji upewniając nas o słuszności takich spotkań.

300

2019.10.18 – „Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej 19 w Poznaniu.

18 października 2019 Fundacja ”POMOST” w ramach cyklu „Spotkania z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim” byłym więźniem obozu koncentracyjnego Mauthausen – Gusen, wraz z Panem Eugeniuszem i jego córką Marią Śliwińską, odwiedziła Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im .J.J. Śniadeckich przy ul. Warzywnej 19 w Poznaniu.
I tutaj młodzież bardzo pozytywnie, choć z wielkim zaskoczeniem zareagowała na relacje Pana Eugeniusza. Takie właśnie pozytywne reakcje ze strony młodych ludzi inspirują nas do organizacji następnych spotkań z Panem Eugeniuszem Śliwińskim.

300

2019.10.16 – Pan Eugeniusz Śliwiński z wizytą w XX Liceum Ogólnokształcącym w Poznaniu.

16 października 2019 roku Fundacja „POMOST przy wsparciu Miasta Poznania zorganizowała kolejne „ Spotkanie z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim”.
Spotkanie odbyło się w XX Liceum Ogólnokształcącym im. K.I. Gałczyńskiego na Osiedlu Wichrowe Wzgórze 111 w Poznaniu.
Relacja z pobytu Pana Eugeniusza w niemieckim obozie koncentracyjnym Mauthausen – Gusen w czasie II Wojny Światowej jak zwykle wstrząsnęła słuchaczami. Wielu z tych młodych ludzi po raz pierwszy zetknęło się z tą tematyką. Ważne jest więc przedstawianie im realiów
rzeczywistej wojny, a nie wojny z gier komputerowych.
Była to jednocześnie wspaniała lekcja nie tylko historii, ale także patriotyzmu, ponieważ Pan Eugeniusz będąc właśnie w ich wieku, za działalność konspiracyjną w szeregach walczącej ZWZ został zesłany do obozu koncentracyjnego.
Walczył o wolną Polskę! O wyzwolenie jej spod okupacji niemieckiej.
Po spotkaniu odbyło się wspaniałe, kameralne przyjęcie w gronie Pana Dyrektora , Pani Wicedyrektor
oraz nauczycieli. Bardzo dziękujemy.

300

2019.10.15 – Koncert zespołu seniorów „Poznańskie Wrzosy” w domu Kultury „Na Skarpie” w Poznaniu.

Tradycyjnie już Fundacja "POMOST" wspiera działalność znakomitego, poznańskiego zespołu wokalnego seniorów, czyli „Poznańskie Wrzosy”. Tym razem koncert odbył się 15.10.2019 w Domu Kultury „Na Skarpie” na Osiedlu Piastowskim 104 w Poznaniu.
Oczywiście Dom Kultury „Na Skarpie” był współorganizatorem tegoż koncertu.
Świetny repertuar, świetni wykonawcy i świetna ( jak zawsze) atmosfera!
Zespół działa pod batutą znanego poznańskiego aranżera i kompozytora – Piotra Wizy.

300

2019.10.14 – Dzień Nauczyciela. Koncert Dominiki Dobrosielskiej w ZSZ nr.2 w Poznaniu.

14 października 2019 – Fundacja „POMOST”, z okazji Dnia Nauczyciela zorganizowała recital znakomitej poznańskiej wokalistki Dominiki Dobrosielskiej. Tym razem Dominika zaśpiewała przepiękne piosenki francuskie, które spotkały się z gorącym przyjęciem publiczności.
Na fortepianie Dominice akompaniował znany poznański aranżer i kompozytor - Piotr Wiza.
Koncert odbył się w ZSZ nr.2 im. J.Korczaka przy ul. Żniwnej 1 w Poznaniu.