Projekty

W roku 2018 Fundacja planuje zarówno współtworzyć, jak i angażować się w wiele projektów. Warto zapoznać się z bazą warsztatów prowadzonych przez doświadczonych instruktorów oraz listą cyklicznych wydarzeń, które uzyskały patronat POMOSTu. Dla nauczycieli, pedagogów i animatorów przygotowaliśmy szeroką ofertę projektów - od szkoleń z gier edukacyjnych aż po projekty dedykowane szkołom (realizowane z budżetu Miasta Poznania). Zachęcamy do zgłoszeń!

Nadchodzące wydarzenia

pon
Lis 5@9:30 am – 12:45 pm

Zapraszamy na innowacyjne warsztaty dla uczniów klas 7 i 8 szkół podstawowych! Dzięki improwizacyjnej grze typu larp uczestnicy nauczą się jak reagować na sytuacje zagrażające prywatności i bezpieczeństwu w Internecie. Dyskusja oraz materiał filmowy poprowadzą ich przez temat, a instruktorki przypilnują bezpieczeństwa.

czw
Lis 8@9:30 am – 12:45 pm

pt
Lis 9@9:30 am – 12:45 pm

sob
Warsztaty cosplay – tworzenie dodatków do strojów oraz broni @ Żniwna 3
Lis 10@10:00 am – 3:00 pm

Zapraszamy na zajęcia z cyklu warsztatów wyobraźni. Będziemy się na nich uczyć tworzenia własnej kreacji – jedynej i wyjątkowej. Każde spotkanie będzie opatrzone innym tematem. Udział w nich jest całkowicie bezpłatny, a organizator zapewnia materiały.

Plan warsztatów:
14:40 Zbiórka o godzinie przed budynkiem szkoły.
15:00 Wstęp do warsztatów i rozdzielenie dwóch grup.
18:00 Wyjście w plener na sesję fotograficzną lub w razie deszczu – użycie tła foto w budynku.

Tematem spotkania będzie szycie maszynowe, krój i wyszywanie. Zajęcia prowadzi Daria Kostaniak

UWAGA! Obowiązują zapisy w osobnym poście w wydarzeniu! Kliknięcie „Zainteresowany” nie uprawnia do wstępu.

Warsztaty organizowane dzięki wsparciu Miasta Poznań w ramach zadania Centrum Inicjatyw Lokalnych – Regrantingowe.

wt
Lis 13@9:30 am – 12:45 pm

sob
Warsztaty cosplay – pozowanie i ruch sceniczny
Lis 17@10:00 am – 3:00 pm

Plan warsztatów:
9:55 Zbiórka o godzinie przed budynkiem szkoły.
10:00 Wstęp do warsztatów i rozdzielenie dwóch grup.
13:00 Wyjście w plener na sesję fotograficzną lub w razie deszczu – użycie tła foto w budynku. Na tę część zapraszamy do przyniesienia swoich strojów i zaproszenia fotografów – im więcej nas tym lepiej.

Tematem spotkania będzie autoprezentacja, ruch sceniczny i pozowanie.Zajęcia poprowadzi Lady Death Cosplay i Keicho Cosplay

Targ wymiankowy na ul. Św. Wawrzyńca
Lis 17@12:00 pm – Lis 18@5:00 pm

Targ bezgotówkowy przedmiotów używanych. Przynieś niepotrzebne rzeczy, zostaw na stoisku i wybierz sobie inne! Jako dodatkowe atrakcje przewidujemy grę w szachy z sąsiadami, kawę i herbatę do własnego kubka, oraz darmowe woreczki na psie odchody. Dla młodszych uczestników przygotowaliśmy rycerskie gry zespołowe z bezpieczną bronią, a starsi będą mogli napisać publiczny list do sąsiada.

W dobie telefonów i internetu zapominamy o tych, którzy mieszkają najbliżej. Czy znasz swojego sąsiada? Czy łączą Cię z nim wspólnie przeżyte lata za ścianą, a może jedynie negatywne emocje wywołane głośnymi wieczorami? Przełam to! Poznaj swojego sąsiada przy kawie, herbacie i grze.

Udział jest darmowy!

Projekt organizowany dzięki wsparciu Miasta Poznań w ramach zadania Centrum Inicjatyw Lokalnych – Regrantingowe.

pon
Lis 19@9:30 am – 12:45 pm