Projekty 2019

Od dnia 18.02.2019 jesteśmy w trakcie realizacji projektu miejskiego dotyczącego wychowania patriotycznego poprzez spotkania z żywą historią – Panem Eugeniuszem Śliwińskim.

Celem projektu jest przeprowadzenie 12  spotkań dydaktycznych dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych w Poznaniu z jednym z ostatnich byłych więźniów obozu zagłady w Mauthausen-Gusen, Panem Eugeniuszem Śliwińskim. Podczas spotkań Pan Eugeniusz (który jest poznaniakiem) opowie o swoich przemyśleniach i doświadczeniach, wprowadzi słuchaczy w świat w którym żył, a także zainteresuje odkrywaniem lokalnej historii. Pan Eugeniusz jeden z ostatnich żyjących byłych więźniów , w okresie II Wojny Światowej był więźniem obozu zagłady Mauthausen-Gusen. Konzentrationslager Mauthausen to niemiecki obóz koncentracyjny usytuowany w miejscowości Mauthausen, ok. 20 km od Linzu w Austrii. Został założony po wcieleniu Austrii do Niemiec. Istniał od sierpnia 1938 do 5 maja 1945. Każde spotkanie w danej szkole będzie trwało dwie godziny.