Warsztaty i szkolenia

Warsztaty dla najmłodszych: Bezpieczeństwo w mediach społecznościowych

Zapraszamy na innowacyjne warsztaty dla uczniów klas 7 i 8 szkół podstawowych! Dzięki improwizacyjnej grze typu larp uczestnicy nauczą się jak reagować na sytuacje zagrażające prywatności i bezpieczeństwu w Internecie. Dyskusja oraz materiał filmowy poprowadzą ich przez temat, a instruktorki przypilnują bezpieczeństwa. Zapraszamy do kontaktu na nasz adres e-mail! biuro@fundacjapomost.org.pl

Szkolenie: Formy improwizowane w służbie edukacji

Fundacja Pomocy Socjalnej "POMOST" zaprasza animatorów, pedagogów, aktywistów oraz studentów na 2-częściowe szkolenie wprowadzające w świat gier improwizowanych. Warsztaty skierowane są do osób, które nigdy nie miały styczności z grami typu LARP, RPG, blackbox, jeepform. Wymienione formy to genialne, skuteczne i wielowymiarowe narzędzia edukacyjne dla młodzieży oraz dorosłych. Dzięki bezpiecznej, rozrywkowej formie młodzież może doświadczyć problemów, wykorzystać wiedzę w praktyce oraz symulować sytuacje, aby ćwiczyć umiejętności. Formy improwizowane dają pole do dyskusji, a także prowokują uczestników do odnajdowania własnych odpowiedzi i indywidualizacji myślenia.

Szkolenie: Senior w sieci

Zapraszamy osoby w wieku 50+ na szkolenie z zakresu obsługi komputera oraz internetu! Szkolenie dzieli się na dwa moduły: „Komputer od podstaw” oraz „Media społecznościowe” . Pierwszy moduł obejmujący kompetencje z zakresu podstawowej obsługi komputera oraz oprogramowania biurowego (MS Office: Word, PowerPoint; Paint). Drugi moduł wprowadzający w świat internetowych social media oraz komunikacji na odległość (Skype, czat, facebook, poczta e-mail, blogi, fora tematyczne). Na każdym z modułów zostanie przekazana wiedza dotycząca legalności oprogramowania oraz bezpieczeństwa w sieci. W zależności od chęci uczestników zostanie zaprezentowana również koncepcja portali Twitter, Snapchat i Instagram. Po każdym spotkaniu chętne osoby będą miały możliwość wykonania zadania dodatkowego oraz konsultacji z instruktorem.

Istnieje możliwość wzięcia udziału w jednym module.

Szkolenie: Senior w mediach społecznościowych

Szkolenie wprowadza w świat internetowych social media oraz komunikacji na odległość (Skype, czat, facebook, poczta e-mail, blogi, fora tematyczne), zaprezentuje również w sposób przystępny kulturę masową w internecie. Po każdym spotkaniu chętne osoby będą miały możliwość wykonania zadania dodatkowego oraz konsultacji z instruktorem. Szkolenie trwa 15 godzin, czyli pięć spotkań trwających trzy godziny zegarowe. Po zakończeniu każdego ze stopni przewidziane jest wręczenie certyfikatu ukończenia. Przewidywany jest również bufet dla uczestników (kawa, herbata, przekąski).